18 Ocak 2021 Pazartesi

                  ATIKLAR ÇÖP DEĞİL, GELECEĞİMİZDİR.

“Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir. Kaynakça (https://sifiratik.gov.tr/sifir-atik/sifir-atik-nedir)

Günlük hayatımızda attığımız onca şey geri dönüşüme sokulduğunda hem enerjide tasarruf hem de maddi olarak birçok faydası vardır. En basiti kâğıt. Günlük kullanıp işi biten kâğıtları çöpe attığımız zaman bunun kimseye bir faydası olmayacaktır. Aksine doğayı kirlettiği için birçok alanda insanlığa zararı dokunacaktır. Fakat kâğıdı geri dönüşüm olarak biriktirdiğimiz de çöpe atmadığımız da ağaçların kesilmesine engel olacağız. Milli servet yer altında yok olmayacak hem maddi, hem enerji, hem de birçok alanda kazanca sebep olacaktır.          

https://www.cevko.org.tr          


                                                                               https://sifiratik.gov.tr/

                 Geri Dönüşümün sağladığı YARARLAR

  • ·         Çevremizin temiz tutulması sağlanır. Çöp kutularına ve doğaya atılan atıklar azalır. Geleceğe temiz çevre bırakmış oluruz.
  • ·         Doğal kaynaklar korunmuş olur. Orman ve su kaynakları daha az zarar görür.
  • ·         Lavaboya atık yağları dökmek yerine kavanozda saklayarak atık yağ toplama merkezlerine götürelim. Lavabolardan dökülen her 1 litre atık yağ, 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor.
  • ·         Soda şişesi, cam kavanoz gibi temiz cam eşyaları çöpe değil, geri dönüşüm için cam kutularına atalım.
  • ·         Ambalajlı ürünleri tüketmemeye dikkat edelim. Plastik poşet yerine bez alışveriş çantası kullanalım ve plastik şişelerde su almak yerine matara ve suluk kullanalım.
  • ·         Geri dönüşümü destekleyelim. Ambalajında geri dönüşüm işareti olan ürünleri satın almaya çalışalım.
  • ·         Atmak istediğiniz cam malzemeleri organik çöplerle birlikte atmayın. Biriktirip en yakınınızdaki cam kumbaralarına atın.
  • ·         Geri dönüşümden yararlanarak enerji tasarrufu yapmak ve ekonomiye katkı sağlamak mümkün.
  • ·         Plastik tabak, çatal, kaşık, pipet kullanmayın.
  • ·         Bitmiş olan pil ve bozulan elektronik eşyalarımızı geri dönüşüm kutularına atalım.

Geri Dönüşüm ile ilgili Sivil Toplum kuruluşlarıyla iletişime geçip, onlardan bilgi ve materyal destek alabiliriz. (TEMA, ÇEVKO, TAP, PAGEV, WWF). Evde ve okulda atıklarımızı ayrıştırarak, Atıklarımız için oluşturulan kumbara ve kutulara ayrı ayrı atmalıyız ki Geri dönüşüm sağlıklı yapılabilsin. Bu konuda Yetkililere yardımcı olmalıyız. Okullarımızda EKO-KULÜPLERİN kurulmasına Öncülük etmeliyiz. 

                                                                                                             DENİZ K.

                                                                                                     ATATÜRK ORTAOKULU 6/B

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Proje sertifikalarımızı Çakırbeyli Ortaokulu müdürü Bilal ÖZSARIOĞLU bana ve öğrencilerime takdim etti. Bilal ÖZSARIOĞLU, the director of ...